ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Escalop de vitel cu sos de lamaie si vin

 

 

 

 

De obicei, mananc acest fel de mancare la un restaurant din centrul Bucurestiului, insa nu am incercat niciodata sa-l gatesc acasa. Si pentru ca acum imi era dor de o carne fina cu arome subtile, am pornit la drum cu aceasta reteta, modificand-o pe alocuri, dupa inspiratia personala.

Ingrediente:

- 700 g pulpa de vitel
- ulei de masline
- vin alb demisec (eu nu am avut decat vin rosu in casa)
- 2 foi de dafin
- 2 cepe
- usturoi
- 200 g smantana
- zeama de la o lamaie
- condimente: piper alb si negru, chili, cuisoare, nucsoara, rozmarin, busuioc, oregano, cimbru
- sare

Mod de preparare:

Carnea proaspata de vitel se spala si se usuca bine cu un prosop de hartie. Intr-un mojar se amesteca o ceapa tocata, 4 catei de usturoi zdrobiti si toate condimentele (mai putin foile de dafin).

Se toarna usor cam 2 linguri de ulei de masline peste amestec si va rezulta o pasta “divina”.

Cu aceasta marinada se inveleste carnea de vita si apoi se lasa sa se odihneasca 2-3 ore la frigider (acoperita cu folie de aluminiu).
Carnea marinata se taie in felii groase de 1,5 cm si se pune la prajit intr-o tigaie neaderenta cu putin ulei incins bine.
Se frige cam 4-5 minute pe fiecare parte, fara sa o bateti, intepati sau rasturnati prin tigaie.

Peste carne se toarna ¾ de pahar de vin alb si se pun frunzele de dafin. Se acopera si se lasa la foc mic 20 de minute.

Dupa ce aproape tot vinul s-a evaporat, dar a lasat carnea frageda si aromata, aceasta se scoate pe o farfurie si se acopera.

In sosul ramas in tigaie (in care s-a innobilat carnea cu arome), se toarna o picatura de vin pentru degresare, se pune o ceapa tocata maruntel si se caleste 2-3 minute,

apoi se adauga smantana si zeama de lamaie, sare si putin piper alb, amestecand continuu.

Pe o farfurie se aseaza 2-3 felii de vitel, se acopera totul cu sosul alb si se orneaza cu ceva coaja de lamaie frumos taiata.

Alaturi de escalopul de vitel in sos de lamaie isi gasesc locul niste cartofi taranesti, copti in sare grunjoasa. Intr-o tava potrivit de mare (eu am ales una prea mare) se pune un strat de sare,

se culca, spalati si uscati, cartofii roz, iar apoi ii inveliti cu un alt strat de sare.

Se dau la cuptor cam 45-50 de minute. Sarea se indeparteaza cu usurinta, insa va da un gust desavarsit banalului cartof.

Hmmm, divin! Pofta buna!