In copilaria si adolescenta mea, sarbatorile insemnau mirosuri fabuloase de cozonac, mama mea draga preparand in bucatarie aluaturi perfecte si creme delicioase si o atmosfera de pace si bucurie. Anii au trecut, eu am plecat de acasa, insa amintirile au ramas. La fel de bun a ramas si cozonacul mamei... Si pentru ca retetele ei de Pasca cu smantana si ciocolata au facut "ravagii" in online zilele acestea, m-am gandit ca ar fi bine sa va impartasesc si "reteta secreta" de cozonac gustos si pufos, pe care mama o pastreaza si o pregateste de ani de zile. Iata mai jos cum sa prepari cel mai bun cozonac din lume... :)
Cozonac cu nuca
Ingrediente:
Aluat: 30-40 g drojdie (sfatul mamei mele este sa folosesti drojdie din pachet mare, nu din drojdie cubulete), 5 oua, 250 g zahar tos, 1 cana lapte (250 ml), 1 lingurita sare, coaja de la o portocala, rom (nu esenta!), vanilie, 100 ml ulei, 100 g margarina de buna calitate, 1 kg faina*.
*Aici se impune o discutie despre cantitati - toate ingredientele de mai sus sunt pentru 1 kg de faina, din care poti face 2 cozonaci mari sau 1 cozonac mare si 2 pascute (daca la pasca folosesti aluat din acesta delicios).
Crema: 4 albusuri, zahar tos dupa gust (6 linguri mari), nuca macinata (300 g), cacao (1-2 linguri), rom.
Mod de preparare:
- intr-un vas mare se pun drojdia si 3 linguri de zahar si se amesteca pana obtii o pasta moale
- se adauga laptele caldut peste drojdie
- se adauga si putina faina (3 linguri) si se face o maia subtire (ca o smantana), care se bate bine cu telul pana face basici :)
- maiaua astfel obtinuta se presara cu faina si se lasa la crescut.
- intr-o cratita se pun ouale intregi, sarea, zaharul, coaja de portocala si romul si oala se pune pe foc mic, amestecand incontinuu pana la dizolvarea totala a zaharului. ATENTIE! Crema nu se fierbe pentru ca se va strica.
- cand maiaua a crescut, se toarna crema de oua peste ea si se amesteca foarte bine cu telul
- se adauga restul de faina si se amesteca. Trebuie sa obtii un aluat lipicios!
- margarina si uleiul se amesteca (margarina topita, ambele caldute)
- in aluatul obtinut se pune cate putina grasime (ulei si margarina) si se framanta bine
- se repeta operatia pana termini grasimea si aluatul se desprinde de pe maini
- cu cat framanti mai mult si mai bine cu atat aluatul va fi mai elastic si mai bun!
- aluatul framantat se presara cu o ploaie de faina, se acopera si se lasa sa creasca, la caldura (aveti grija la aerul rece din bucatarie!)
- tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt (se pune o coala de hartie mai inalta decat tava!) si se unge bine hartia cu ulei.
- prepara crema de nuca: (cu mixerul) se bat bine albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul tos, pana obtii o spuma tare si consistenta
- se adauga peste albus romul, nuca macinata si cacaua si se amesteca de jos in sus, cu o lingura de lemn (sau de plastic).
- cand aluatul a crescut frumos, se rupe in bucati mai mari si se intind dreptunghiuri de aluat pe o planseta sau pe masa
- foile de aluat nu trebuie sa fie groase
- pe acestea se intinde crema, in proportii generoase
- se ruleaza dreptunghiurile si apoi, cand aveti deja doua, le puteti impleti intre ele - pentru a obtine un cozonac spectaculos
- cozonacul se aseaza in tava si se lasa la crescut (again!:))
- inainte de a-l baga in cuptor, cozonacul se unge cu ou batut cu zahar, pentru a avea un luciu frumos
- cuptorul trebuie incalzit in prealabil
- cozonacul se coace la foc mediu, timp de 1 ora - insa iti recomand sa il "testezi" pe parcurs (dupa 30 de minute de copt) cu o scobitoare.
- se lasa sa se raceasca in tava si apoi se scoate pe o farfurie.
Este fara indoiala cel mai bun cozonac din lume, deci merita sa-l incerci!