Placinta cu branza ( Maramures)
Aceasta placinta se mai numeste si placinta creata dar iti trebuie o mare maiestrie sa intinzi aluatul subtire ,subtire ca sa iasa placinta creata.
Aluat :1kg de faina ,drojdie proaspata un pachet de 25 g, lapte cald pentru framantat , o jumatate de lingurita de sare.
Umplutura:Branza de oaie , sau cas proaspat, o jumatate de kg. O legatura de marar proaspat.
Primavara acest aluat se umple cu cozi de ceapa, frunze de loboda si marar .
Se face o maia dupa care se framanta bine aluatul din faina lapte cald si sare . Aluatul este bun si pentru paine.Se lasa la crescut.
Eu am folosit cas proaspat de oaie ,pe care l-am dat prin razatoare, l-am sarat bine si l-am amestecat cu marar pus de cu toamna in borcan in sare.Am luat cu lingura aluat dospit.
L-am intins cat mai subtire posibil.
Am pus o lingura cu varf de cas (branza).
Am prins de un colt aluatul si l-am intins ... l-am pus peste cas .
Am continuat ...modelarea ..La o maramureseanca autentica placinta ar fi fost muuuult mai subtire...Ulei in tigaia incinsa si pun placinta cu fata in jos. In timp ce umplu alte placinte sunt atenta la cea din tigaie. O intorc doar cand este aurie.