ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Tăierea de formare la pomii fructiferi în primul an


Tăierea de formare la pomii fructiferi în primul an


plantare pomi fructiferi / fruit trees planting





Plantare pomi și înfoliere toamnă 


Șirul articolelor de la cititorii hobbygradina.ro este deschis de Vasile Tomoiagă, care ne prezintă cum a efectuat tăierile de formare în primul an, la pomii fructiferi din grădina lui. Dacă aveți ceva de adăugat sau orice sugestii, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție! Nu uitați, dacă vreți să publicați un articol găsiți toate detaliile

huni
Astă toamnă am plantat pe bucata mea de deal 12 pomi fructiferi, doi meri și doi peri, iar restul 8 fiecare după felul lui: prun, cais, nuc, cireș, vișin, nectarin, gutui, piersic. În afară de nuc și nectarin, pe toți i-am luat de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Cluj-Napoca (SCDP). După ce am văzut ce frumoși sunt cei vânduți în Piața Mihai Viteazul (aduși de la Aiud, așa mi s-a spus), mi-am dat seama că am făcut o alegere cam proastă. Iar după ce am văzut ce frumos sunt etichetați cei de la Auchan (unii au și mini-ghid de îngrijire atașat), mi-am dat seama de ce își cam merită soarta Stațiunea noastră clujeană (care o duce destul de rău). La cumpărare nu sunt etichetați, noroc că am întrebat și am lipit pe fiecare o hârtiuță, să le știu soiul pentru ordinea plantării. În plus erau tare piperniciți, voi vedea în timp dacă se vor întrema și înălța (asta depinde foarte mult de talentul și munca grădinarului, nu?).
Toată luna februarie m-am preocupat de pomii mei, știind că le vine vremea tăierii, și că trebuie să învăț cum să o fac sau să chem pe altcineva. Am căutat pe net, am citit pe bloguri și saituri, dar majoritatea tehnicilor prezentate sunt despre tăierile la maturitate, sau de formare a coroanei (de la anul 2 în sus), ceea ce nu prea e cazul la lăstarii mei. Eu aveam nevoie să știu cum se taie în primul an.
De la inginerul SCDP am reținut că “pomii trebuie scurtați la 80 cm” iar de la Hobby Grădină am aflat că “se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta”. Informații prea puține pentru orientarea mea programatoricească. Aveam nevoie de documentație! Și unde poți găsi cărți despre orice decât la bibliotecă?
Carti taierea pomilor
După consultarea a ~12 cărți de cultura merilor, perilor, gutuilor etc am rămas cu următoarele informații esențiale:
  • Dacă lăstarii sunt formați dintr-o vargă fără ramuri (doar trunchi), tăierea e fără bătăi de cap: se scurtează la 60-80 cm, în funcție de soi și de înățimea lăstarului, deasupra unui mugure, ca mai jos (vezi punctul următor).
  • Tăierea vergii principale (sau a unei ramuri) se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului, fără a răni mugurele, dar nici prea departe de acesta. Acel mugure va deveni o crenguță respectiv creangă deci trebuie să țineți cont de direcția în care vreți să se dezvolte acea ramură. În cazul tăierii ramurilor (nu a vergii principale) e important ca mugurele să fie orientat spre exterior, pentru ca viitoarea creangă să crească în afara coroanei.
  • Se aleg trei ramuri laterale (orientate în trei direcții – ca și sigla Mercedes), se scurtează la 35-45 cm iar restul ramurilor/lăstarilor se elimină aproape de vargă; la piersic și cais (unde coroana preferată este în formă de vas) se elimină varga (trunchiul); la celelalte soiuri varga se scurtează cu 30 cm mai sus de nivelul ramurilor laterale.
Poate v-a rămas în minte o întrebare: de ce tăierea trunchiului se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului? N-am citit răspunsul în vreo carte, dar cred că motivul este ca tensiunea de pe punctul de altoire sa fie compensata de o creangă viguroasă ce va crește pe partea opusă. Eu am făcut gropile pentru plantare prea adânci și punctul de altoire a fost îngropat puțin în sol (nerecomandat!) așa că acest aspect a fost neglijat.
Cele mai simple tăieri au fost la pomii fără ramuri: – i-am scurtat la ~80 cm:
Taiere pomi fructiferi
Cea mai grea tăiere a fost la un nuc la care nu m-am putut hotărî ce crengi să scurtez așa că am amânat operațiunea pentru la anul. Poate ma ajutați voi cu idei:
Taiere pomi fructiferi
Iar cea mai interesantă tăiere a fost a nectarinului – a fost clar din creșterea de până acum care ramuri vor forma coroana:
Taiere pomi fructiferi IMG_2202