ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 retete Prajituri

10 retete Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

1. Covrigei cu ciocolata

Ingrediente: Faina 200 g, unt 160 g, zahar 60 g, cacao 20 g, lapte, sare, esenta de vanilie, ulei 20 ml; pentru glazura: ciocolata 50 g, unt 25 g.
Mod de preparare: Untul se amesteca cu zaharul, cacaua, faina, un varf de cutit de sare, esenta de vanilie si putin lapte, atat cat sa se poata forma covrigeii. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se coc la foc potrivit. Se lasa apoi sa se raceasca si se inmoaie in ciocolata calda. Se pun pe o tava, la dis­tanta unul de altul, pana se usuca glazura. Pentru prepararea glazurii, ciocolata se rade si se pune la cuptor, la foc mic, sa se topeasca impreuna cu untul si o lingura de apa. Dupa ce s-a topit, se amesteca si se foloseste imediat.

2. Lapte de pasare

Ingrediente: Oua 10, lapte 1 L, vanilie 1 baton, zahar 4 linguri,1 praf vanilie.
Mod de preparare: Se bat 10 albusuri spuma si se pun la fiert, intr-o cratita mai mare, 1 L lapte cu 5-6 lingurite de zahar si vanilia. Cand fierbe laptele, se taie cu spumiera bucati din spuma de oua si se pun in lapte sa fiarba 2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta, apoi se scot pe un platou. Se amesteca intr-o oala, intr-o singura directie, 10 galbenusuri cu 4 linguri zahar si un praf vanilat, 15 minute. Dupa aceea, se pune 1/2 L din laptele in care a fiert spuma, putin cate putin, amestecandu-se continuu si tinand oala la foc iute pana ce compozitia incepe sa fiarba si sa se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca pana se raceste. Se pune compozitia pe un platou mai adanc iar, de jur imprejur, se pune spuma fiarta, pe care se pune cate o visina sau zmeura. Se serveste rece.

3. Covrigei cu anason

Ingrediente: Zahar 250 g, faina 340 g, unt 200 g, lapte 100 ml, oua 3, anason macinat 30 g, zahar farin 50 g.
Mod de preparare: Zaharul cu 3 oua si cu laptele se amesteca pana se dizolva. Se adauga anasonul, untul topit si faina si se amesteca pana la omogenizarea compozitiei. Se formeaza apoi covrigei, care se aseaza in tava, se ung cu ou si se presara cu anasonul amestecat cu zahar farin. Se coc la cuptor, la foc potrivit.

4. Turta de ciocolata

Ingrediente: Unt 200 g, miere 150 g, zahar 150 g, scortisoara si cuisoare 8 g, oua 6, praf de copt, ciocolata 120 g, stafide 75 g, faina 230 g, migdale 60 g, vanilie.
Mod de preparare: Mierea se amesteca cu unt, zahar, 6 galbenusuri, scortisoara, cuisoare, ciocolata si vanilie. Compozitia de mai sus se amesteca cu 3 albu­suri batute spuma, apoi cu faina si praf de copt. Se pune totul intr-o tava, unsa si tapetata cu faina, se unge deasupra cu ou si se presara cu fileuri de migdale. Se da la cuptor, la foc potrivit, 35-40 de minute.

5. Chec cu smantana

Ingrediente: Oua 2, zahar pudra 250 g, smantana 250 g, faina 250 g, praf de copt, coaja de lamaie, stafide, rahat.
Mod de preparare: Se freaca ouale intregi cu zaharul si cu coaja de lamaie rasa timp de 20-30 minute, se adauga, alternativ, cate o lingura de faina si una de smantana, pana se omogenizeaza compozitia. Dupa gust, se poate prepara cu rahat, nuci, stafide, curmale, smochine (sau din toate cate putin). Se mai poate amesteca jumatate din compozitie cu o lingura de cacao si se face un chec in doua culori. Se unge forma de chec, se tapeteaza cu faina si se coace la foc potrivit.

6. Tort de lapte

Ingrediente: Foi: faina 420 g, unt 240 g, smantana 200 g; crema: zahar 1 kg, lapte 1 litru, lamaie 1, unt, 200 g; glazura: serbet de lamaie 500 g.
Mod de preparare: Faina, untul si smantana se framanta si se face un aluat care se lasa doua ore la rece. Se intind apoi 7 foi care se coc la foc potrivit pe fundul unei cratite, unsa cu unt si tapetata cu faina. Pentru prepararea cremei, zaharul si laptele se pun la fiert, la foc foarte mic, pana incepe zaharul sa se caramelizeze si laptele devine ca o smantana (circa o ora si jumatate). Se lasa sa se raceasca si se adauga zeama de la o lamaie, cu care se amesteca bine. Se freaca spuma untul si se amesteca, putin cate putin, cu compo­zitia de mai sus. Foile se ung cu crema astfel pregatita, se aseaza una peste alta si se formeaza tortul. Pentru prepararea glazurii, se incalzeste serbetul de lamaie si se toarna peste tort. Se netezeste foarte repede cu un cutit fierbinte ca sa se intinda uniform si sa nu ramina urme si se orneaza. Se pregateste cu o zi, doua, inainte de a fi servit.

7. Strudel

Ingrediente: Faina 1,3 kg, drojdie de bere 50 g, lapte 700 ml, zahar pudra 500 g, unt 180 g, oua 10, sare, scortisoara, lamai 2, migdale 250 g, nuci 250 g, stafide 250 g.
Mod de preparare: Din 250 ml lapte, drojdie si o parte din faina se face o maia, ca pentru cozonac, care se lasa sa creasca la cald. Separat, se freaca, intr-un vas, untul cu 180 g zahar, adaugand, pe rand, galbenusurile, sarea, coaja de lamaie si laptele cald. Se amesteca totul cu maiaua crescuta pana se obtine o pasta fluida. Separat, se bat albusurile, se amesteca cu compozitia de mai sus si, apoi, se framanta cu faina ramasa pana se obtine un aluat omogen. Aluatul se lasa sa creasca, intr-un loc cald, acoperit cu un servet. Dupa dospire, se imparte aluatul in doua parti egale si se intind, cu sucatorul, doua foi groase de 1/2 cm. Se unge fiecare foaie cu unt topit, se impacheteaza din patru parti, de la margine spre mijloc, dand foii forma patrata. Se lasa cateva minute pe planseta, sa mai creasca, apoi se intinde foaia din nou, se unge cu unt si se presara cu urmatorul amestec: migdale cu nuci barotate, stafide, zahar pudra, coaja de lamaie si putina scortisoara pisata. Se ruleaza, apoi, foaia de la baza spre latura din afara, se aseaza intr-o forma unsa cu unt si se da la cuptor. Dupa ce s-a copt, se serveste ca atare, taiat felii sau feliile se reaseaza in tava si se rumenesc la cuptor.

8. Fursecuri Janina

Ingrediente: Faina 500 g, margarina 250 g, zahar pudra 45 linguri, galbe­nusuri 2, smantana sau lapte 4-5 linguri, coaja rasa de lamaie, vanilie praf. Spuma: albusuri 2, zahar pudra 7-8 linguri, zeama unei juma­tati de lamaie, vanilie, rahat colorat 3-4 bucati.
Mod de preparare: Se face un aluat din faina, care se framanta cu margarina, se adauga zaharul, galbenusurile, smantana sau laptele, coaja rasa de lamaie si un praf de vanilie. Se intinde o foaie, potrivit de groasa, care se taie cu un paharel. Aceste mici discuri se ung pe deasupra cu galbenusurile batute spuma cu zaharul pudra, la care se adauga zeama de lamaie si un praf de vanilie. Aceasta spuma va constitui un al doilea strat al fursecului. La mij­locul lui, se aseaza un patratel de rahat divers colorat. Se coc fara sa se ingal­beneasca albusul.

9. Crema de zahar ars

Ingrediente: Lapte 1 L, zahar 400 g, oua 8, zahar vanilat, unt, rom 50 ml.
Mod de preparare: Se caramelizeaza 200-250 g de zahar, intr-o cratita de 1,5-2 litri, pana capata culoarea aurie-roscata si se intinde, uniform, pe intreaga suprafata interioara a vasului. Se lasa vasul la racit. Separat, se fierbe laptele cu zaharul vanilat si apoi se lasa sa se raceasca. In alt vas, se bat ouale cu restul de zahar, adaugand laptele caldut, putin cate putin. Compozitia obtinuta se toarna in cratita cu zahar caramelizat si se fierbe, in bain-marie, 30-40 minute. Dupa ce s-a racit, se rastoarna pe un platou. Pentru cei ce doresc un plus de aroma, se poate adauga, in sirop, putin rom.

10. Salata de fructe

Ingrediente: Mere 4, pere 2, portocale 2, banane 2, grepfrut 1, compot de cirese 1 borcan, stafide 50 g, frisca 300 g, rom 25 ml, zahar vanilat 1 pachet.
Mod de preparare: Merele, perele, portocalele, grepfrutul si bananele se curata de coaja, se taie sau se desfac in felii, apoi in cuburi mici si se aseaza, intr-o compotiera, impreuna cu stafidele. Deasupra, se toarna compotul de cirese, se stropesc cu rom si se tin la rece pana in momentul cand se servesc, cand se pun deasupra frisca si zaharul vanilat. Dupa gust, se poate adauga si zahar.