“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe
Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
Avem nevoie de:
Pentru aluat:
6 pahare de faina cernuta
2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece)
1 pahar de ulei
3 lingurite de drojdie instantanee
1 lingurita de sare
1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita)
Pentru amestecul de carne
3 cepe de marime medie
1/2 kg carne macinata( vita, oaie)
1/2 pahar de ulei sau margarina
1 lingurita de sare
1/2 lingurita condiment” all spice”
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita piper proaspat macinat
3/4 pahar de iaurt
2 linguri pasta de susan( tahini)
4 rosii de marime medie
2 linguri de otet
1/2 pahar seminte de pin( snobar)
Mod de preparare:
Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute.
Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca la cald cca 1 ora.
In acest timp se pregateste carnea.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute.
Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.
Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime.
Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala.
Tavile se ung cu ulei sau margarina.
Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne.
Se presara cu seminte de pin( snobar).
Se mai lasa in tavi sa cresaca inca 10 minute.
Se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade.
Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.
Se servesc calde cu iaurt.
Plusul de aluat se poate folosii la placinte cu telemea de oaie sau rulouri cu crenvursti.
Pofta buna!
“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari.
Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici.
Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb.
Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline.
In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori.
Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp
Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca la cald cca 1 ora.
In acest timp se pregateste carnea.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute.
Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.
Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime.
Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala.
Tavile se ung cu ulei sau margarina.
Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne.
Se presara cu seminte de pin( snobar).
Se mai lasa in tavi sa cresaca inca 10 minute.
Se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade.
Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.
Se servesc calde cu iaurt.
Plusul de aluat se poate folosii la placinte cu telemea de oaie sau rulouri cu crenvursti.
Pofta buna!
“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari.
Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici.
Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb.
Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline.
In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori.
Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp