• Timp preparare:
    50 minute
  • Numar portii:
    8
  • Dificultate
    Usor
Ingrediente Prajitura Negresa:
  • 200 g unt
  • 200 g ciocolata
  • 4 oua mari
  • 200 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • 100 g faina
  • 50 g cacao
  • 1/2 lingurita sare



O prajitura minunata! Am preparat-o special pentru ziua sotului meu si a iesit un deliciu! Este foarte simplu de gatit, nu sunt necesare multe ingrediente sau procedee deosebite in bucatarie. Am vazut ca exista nenumarate retete de prajitura negresa, insa eu nu am gatit-o decat pe aceasta si nu am de gand sa incerc o alta varianta de reteta pentru a vedea deosebirile. Poate ca este de vina entuziasmul meu, insa doar cateva prajituri se ridica la rangul ei.
Iata cum se prepara:
Rupeti ciocolata bucatele si taiati untul cubulete (Eu am cumparat de la magazin doua tablete de ciocolata a cate 100 g fiecare. Ciocolata simpla cu lapte. Daca doriti, puteti folosi si ciocolata de menaj). Puneti totul intr-o craticioara pe care o asezati deasupra unui vas in care fierbe apa.
ciocolata si unt topite
Lasati sa se topeasca incet, amestecand din cand in cand pentru a uniformiza. Asa arata compozitia mea de ciocolata si unt:
crema unt si ciocolata topita
Daca doriti, puteti opri inca de pe acum cateva linguri din aceasta compozitie pentru a intinde peste prajitura, la sfarsit, sub forma de glazura.
Luati crema de deasupra vasului fierbinte si lasati-o deoparte, sa se racoreasca.
In acest timp, intr-un vas mai mare, adaugati ouale, zaharul si esenta de vanilie. Amestecati cu mixerul pana cand se omogenizeaza si compozitia de ou se ingroasa.
oua batute cu zahar
Peste aceasta compozitie, adaugati crema de ciocolata topita si amestecati incet.
ciocolata incorporata
ciocolata si ou omogenizate
Cerneti deasupra cantitatea de faina, cacao si adaugati varful de cutit de sare. Amestecati din nou si incorporati totul. Pentru a va fi mai usor, folositi un tel pentru a amesteca mai bine compozitia. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase de faina, pentru ca se vor regasi in prajitura.
faina si cacao adaugate
cacao si faina omogenizate
Porniti cuptorul si lasati-l sa se incinga. Intre timp, pregatiti o tava de marime medie (eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 26 cm) si tapetati-o cu hartie de copt. Puneti in ea intreaga compozitie si distribuiti-o uniform.
Introduceti la cuptor. Daca ati folosit flacara mare pentru a incinge cuptorul, aveti mare grija sa reduceti flacara pana la nivel mediu spre mic. Avand un aluat format in mare parte din ou, acesta se va coace foarte usor si riscati sa se arda daca temperatura este foarte mare. Cand scoateti prajitura din cuptor? Foarte simplu: in momentul in care miroase a ciocolata! In cazul meu, nu au fost necesare mai mult de 15 minute, insa timpul poate varia in functie de cuptor, pana la 20-25 min. Asa ca, aveti grija si verificati din cand in cand stadiul in care se afla prajitura din cuptor.
Iata cum arata prajitura negresa in momentul in care este gata! O puteti servi sub mai multe forme: prajitura taiata in forma de patratele de marime medie, fara glazura deasupra, ca in fotografie,
prajitura negresa scoasa din cuptor
sau puteti opta pentru varianta cu glazura de ciocolata si fructe de padure. Pentru aceasta varianta, am taiat si cateva negrese in forma de triunghi. Iata ce a iesit!
Si daca ati uitat sa pastrati cateva linguri de glazura din compozitia de ciocolata si unt pregatita la inceput, nu va faceti griji. Puteti prepara o alta imediat sau daca nu mai aveti ciocolata, puteti folosi cacao si putina smantana dulce. Pentru un plus de savoare si pentru a accentua gustul acestei minunate negrese imbracata in ciocolata, am adaugat cateva fructe de padure.
Asa arata forma de prezentare pentru varianta negresei cu glazura si fructe de padure. Alegeti voi varianta care va place cel mai mult! Pofta buna!
prajitura negresa servita