• Timp preparare:
    60 minute
  • Numar portii:
    6
  • Dificultate
    Usor
Ingrediente Prajitura cu mere:
  • Pentru compozitia de mere:
  • 4-5 mere
  • 50 g zahar
  • 20 ml apa
  • 50 g unt
  • 1 lingurita scortisoara
  • esenta de vanilie sau esenta de rom
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 150 g faina

Un minunat miros de caramel si scortisoara se va raspandi in bucatarie!  Combinatia ideala a acestora cu mere coapte si un strat pufos de bezea se regaseste perfect ilustrata intr-o frageda prajitura cu mere.
In pasi simpli si din ingrediente aflate la indemana fiecaruia dintre noi, iata cum se prepara aceasta prajitura.
Incepeti prin a va ocupa mai intai de compozitia de mere.
Alegeti 4-5 mere de marime medie. Le spalati cu atentie, le decojiti, indepartati cotorul si semintele.
poza mere prajitura cu mere  mere decojite prajitura cu mere
Daca dureaza mai mult pana cand toate merele vor fi curatate, pentru a nu se oxida si a nu se inchide la culoare, puteti stropi merele cu cateva picaturi de suc de lamaie (atentie insa, nu exagerati cu sucul de lamaie, merele vor deveni foarte acre).
Taiati merele in felii subtiri, de aproximativ 1 cm grosime.
mere feliate prajitura cu mere
Intr-o cratita de marime medie, puneti cantitatea de zahar la topit. Lasati la foc mic si urmariti cu atentie ca zaharul sa nu se arda, ci doar sa devina auriu. In acel moment adaugati cantitatea de apa si amestecati. Lasati 2-3 minute, apoi incorporati untul.
sos caramel prajitura cu mere
Dupa ce ati omogenizat compozitia de caramel, adaugati merele feliate si amestecati foarte usor pentru a fi imbracate de caramelul moale.
mere in caramel prajitura cu mereAdaugati scortisoara. Luati de pe foc si lasati deoparte sa se racoreasca.
mere cu scortisoara prajitura cu mereIn timp ce merele se odihnesc linistite pe patul dulce de caramel, ne vom ocupa de prepararea blatului pufos. Luati cele 4 oua si separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile cu mixerul la viteza mare, pana cand acestea prind consistenta. Adaugati treptat zaharul pana cand veti obtine o bezea tare.
bezea prajitura cu mere
In vasul in care ati separat galbenusurile adaugati treptat uleiul si bateti cu un tel. Mare grija sa nu se taie compozitia.
galbenusuri prajitura cu mere galbenusuri batute prajitura cu mere
Adaugati galbenusurile batute peste bezea. Folosind o spatula, incorporati usor amesecand cu grija de jos in sus.
bezea cu galbenusuri prajitura cu mereAmestecati faina cu praful de copt. Adaugati treptat peste compozitia de ou si incorporati cu grija, folosind spatula.
bezea si faina prajitura cu mereIn tava in care urmeaza sa pregatiti prajitura, puneti compozitia de mere si caramel preparata anterior si lasata la racit. Asezati uniform merele, in forma de cerc. Pentru un plus de savoare, puteti adauga deasupra lor cateva picaturi de esenta de vanilie sau de esenta de rom, dupa preferinte.
compozitie in tava prajitura cu mere prajitura cu mere preparata
Adaugati peste merele frumos asezate, compozitia de bezea si intindeti uniform.
prajitura cu mere la cuptor
Incingeti cuptorul. Introduceti tava si lasati la foc mic spre mediu, timp de 30-40 de minute. Prajitura este cea care va va da semnalul ca este gata sa fie scoasa din cuptor. Foarte simplu: mirosul ei va va cuceri. In acel moment, veti sti ca este gata. (Avand in vedere ca blatul este alcatuit in mare parte din bezea, nu neglijati timpul de preparare. Urmariti cu atentie pentru ca se va coace foarte repede si riscati sa se arda deasupra).
Scoateti tava din cuptor.
Un sfat: Aveti grija ca in momentul in care alegeti tava in care veti prepara prajitura cu mere, este indicat sa aveti un platou de cel putin aceeasi dimensiune. Acest lucru va va scuti de neplacerea de a nu putea scoate prajitura intreaga din tava. Spun asta pentru ca, in momentul in care ati scos tava si dupa ce aceasta s-a racorit putin, suprapuneti platoul peste tava si rasturnati. Iata ce a iesit:
prajitura cu mere final
Prajitura cu mere este gata sa fie servita! Va veti bucura din plin de savoarea merelor coapte si de caramelul dulce insotit de placuta mireasma a scortisoarei.  Pofta buna!
prajitura cu mere feliata