Piftie de curcan
Ingrediente:
carne de curcan, din care sa nu lipseasca:
1 pulpa inferioara
2 aripi
1 gat;
1 ceapa
1 morcov
2-3 capatini de usturoi
un plic de gelatina
sare.
Mod de preparare:
Punem carne in functie de cata piftie dorim sa facem. Putem sa punem inclusiv piept, dar sunt obligatorii si parti mai osoase. Daca optam pentru piept mai mult, pe langa bucatile enumerate, vom pune la fiert si o portiune de spinare. Punem apa la fiert intr-o oala voluminoasa, la foc iute. Vom baga in oala, pe langa carne, si ceapa si morcovul. Dam deoparte spuma imediat ce se formeaza, operatiune care ne ia vreo 20 de minute. Cand vedem ca nu se mai face spuma, dam focul mic si lasam sa fiarba vreo 3 ore. Cand carnea se desprinde singura de pe oase, carnea e gata. La piftie, ea trebuie sa fie mai bine fiarta decat la supa sau alta mancare. Punem sare in fiertura.
Scoatem carnea si o lasam sa se raceasca, dupa ce am aruncat oasele. O taiem sau o rupem bucati. Lasam apa din oala sa se mai raceasca. Scoatem ceapa si morcovul si punem usturoiul pisat. Daca ne place, taiem morcovul rondele si le punem si pe ele la piftie. Bucatile de carne le asezam in castroane sau tavi si turnam peste ele zeama. Gelatina o avem pentru orice eventualitate, nu e obligatoriu s-o folosim. Incercam apa cu degetele, dupa ce s-a racit: in caz ca e lipicioasa, se poate inchega si fara gelatina. Daca nu, dizolvam gelatina intr-un pahar cu apa rece si amestecam cu apa calduta. Piftia o lasam la rece, in camara sau in balcon.