ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Musaca de cartofi



  musaca de cartofi
  • Timp preparare:
    90 minute
  • Numar portii:
    6
  • Dificultate
    Usor
Ingrediente Musaca de cartofi:
  • 6-7 cartofi medii
  • 1 kg carne tocata amestec (porc cu vita)
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 ou
  • 2 linguri smantana dulce
  • 1 cubulet unt
  • 2-3 rosii /bulion
  • sare
  • piper
  • foi dafin
  • Pentru sos:
  • 2 linguri smantana dulce
  • 50 g cascaval
  • 150 ml lapte

O minunata musaca de cartofi, consistenta si hranitoare, ce va satisface toate gusturile! Oricum doriti sa o preparati, cu cartofi sau combinata cu felii de vinete, musacaua este un preparat culinar ce poate fi gatit cu usurinta de catre oricine are curiozitatea, si care doreste sa  isi rasfete familia cu ceva bun.
Eu am ales sa gatesc varianta de musaca fara vinete, doar din felii de cartof. Am considerat ca astfel va fi mai mult pe gustul meu si al familiei mele, vinetele putand fi usor amarui daca nu le pregatim dinainte asa cum se cuvine (pentru a elimina gustul amar, trebuie sa presarati feliile de vinete cu sare, apoi asezati deasupra un fund de tocat peste care puneti o greutate mai mare care sa preseze feliile si sa fie eliminata sarea in exces si gustul amar).
Iata cat de usor se prepara:
Alegeti 6-7 cartofi de marime medie pe care ii spalati si ii puneti la fiert in coaja, cu putina sare. Daca vi se pare mai simplu, ii puteti curata inainte, ii puteti taia felii si pune la fiert, insa exista posibilitatea sa se farame feliile fierte prea tare si nu veti mai putea corecta acest lucru. Lasati cartofii sa fiarba pana cand putem infige, cu usurinta, o furculita in ei. Opriti apoi focul si lasati putin sa se racoreasca.
cartofi fierti musaca
In timpul in care se vor raci cartofii fierbinti, taiati cubulete ceapa si un morcov. Dati prin razatoarea mare un cartof.
cartof razuit si morcov musaca
Intr-o tigaie mai incapatoare, puneti un cubulet de unt la topit si adaugati ceapa tocata marunt. Lasati sa se caleasca usor.
ceapa calita musaca
Amestecati cantitatea de carne tocata cu morcovul taiat marunt si cu cartoful dat prin razatoare.
carne tocata musaca
Adaugati apoi in tigaie, peste ceapa calita.
Lasati totul la foc mediu si amestecati pentru a omogeniza compozitia si pentru a fi siguri ca nu se lipeste. Dupa aproximativ 10-15 minute, adaugati foile de dafin, sare, piper si bulionul.
condimente musaca
Amestecati, puneti capacul si lasati inca aproximativ 20 minute sa se patrunda bine carnea.
carne tocata calita musaca
Profitati de timpul in care compozitia de carne se afla pe foc si curatati cartofii de coaja. Taiati cartofii felii si asezati-i pe fundul unei tavi care a fost unsa in prealabil cu putin ulei sau cu unt. Asezati-i astfel incat sa creeze un strat uniform peste care vom aseza carnea.
cartofi fierti felii musaca
Dupa ce timpul de preparare a compozitiei de carne tocata s-a scurs, stingeti focul si adaugati deasupra 2 linguri de smantana dulce si un ou crud (avand in vedere ca totul este fierbinte, amestecati rapid oul cu carnea, fiindca altfel temperatura ridicata din tigaie va prepara oul inainte sa il poti ingloba in continut).
amestec ou si smantana musaca
Dupa ce ati asezat feliile de cartof fiert in tava, adaugati deasupra carnea tocata si uniformizati. Adaugati deasupra un alt strat de felii de cartof.
umplutura musaca de cartofi
Preparati separat un sos alcatuit din cascaval dat prin razatoare, amestecat cu 2 linguri de smantana si un pahar de lapte. Am optat pentru acest sos, in locul sosului bechamel, care este folosit de catre cei mai multi pentru musacaua de cartofi. Am considerat insa ca poate fi putin cam greu, avand in vedere ca sosul bechamel contine unt si faina.
sos musaca de cartofi
Am asezat deasupra stratului de cartofi 2-3 rosii taiate felii, insa este la fel de bine daca intindeti, in loc de rosii, un strat de bulion. Turnati deasupra sosul de cascaval si lapte preparat anterior.
rosii adaugate musaca
topping musaca de cartofi
Incingeti cuptorul.
Introduceti tava la cuptor pentru aproximativ 30-45 minute. Scoateti cu grija tava fierbinte, lasati putin sa se racoreasca si serviti. In ceea ce ma priveste, nu am mai avut timp sa fac poza la musacaua de cartofi scoasa din tava si portionata, pentru ca toti cei prezenti la masa au devorat-o pe loc :-)



Va doresc pofta buna!