ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Cum să te fereşti de viruşii de pe Facebook 2012-2013


Facebook a devenit un mediu prielnic pentru răspândirea viruşilor datorită popularităţii mari a acestei reţele sociale. GiZ îţi arată care sunt principalele măsuri de precauţie pe care trebuie să le iei pentru a evita situaţiile neplăcute.
La început erau prezente doar pe dischetele pe care aveam programe sau jocuri, iar mai târziu s-au propagat prin mail-uri, site-uri de internet compromise sau stick-uri USB, pentru a ajunge în cele din urmă şi pe sistemul de operare Google Android.
Este vorba, bineînţeles, despre viruşi, care sunt prezenţi pe orice mijloc popular de transmitere a informaţiei. De aceea, nu este o surpriză că viruşii îşi fac tot mai bine simţită prezenţa şi pe Facebook, reţeaua de socializare utilizată de peste patru milioane de români şi care se apropie rapid de pragul de 1 miliard de conturi în întreaga lume.
De cele mai multe ori, infectarea cu viruşi pe Facebook se realizează din cauza neatenţiei utilizatorilor, din graba de a da click pe aproape orice, dar şi din cauza capcanelor care se ascund în spatele unor aplicaţii care promit să ofere facilităţi interesante pentru un simplu Like.

Exemple de atacuri informatice pe Facebook

Pe Facebook s-au dezvoltat mai multe tipuri de viruşi, care ajung să se propage rapid şi spre prietenii pe care îi ai pe reţeaua socială. Iată numai câteva exemple:
  • Koobface – Unul dintre primii viruşi de pe Facebook, Koobface trimitea un mail tuturor prietenilor cu un link către un presupus clip video. Un simplu click nevinovat pentru a viziona clipul îţi virusa şi ţie contul.
  • Bredolab – Acest virus foloseşte o reţetă veche: îţi trimite un mail prin care te anunţă că parola ta a fost resetată din motive de securitate. “Noua parolă” se afla într-un ataşament al mail-ului care conţine, de fapt, un trojan.
  • Cine te urmăreşte pe Facebook – Cel mai recent exemplu este virusul care se propagă sub forma unei aplicaţii cu ajutorul căreia poţi afla cine îţi vizitează profilul de Facebook. Apărut în lună martie 2012, virusul “cunoaşte” foarte bine limba română şi te invită să instalezi o aplicaţie pentru a afla vizitatorii profilului tăi, nu înainte însă de a da şi un Like paginii respective. Prin această strategie, virusul obţine permisiunea de a posta pe Wall-ul tău şi de a se propaga astfel mai departe.
Facebook a devenit tinta atacurilor informatice

Măsuri de precauţie

Pentru a evita infectarea cu astfel de viruşi trebuie să iei câteva măsuri foarte simple pe care să le aplici permanent contului tău de Facebook.
  • Gândeşte-te bine înainte să dai click pe un link – Tendinţa natură este să dai click imediat pe un link trimis de un prieten, mai ales dacă acesta sunâ atractiv. Fii însă atent la adresa site-ului şi, mai ales, fii circumspect dacă link-ul este afişat sub forma unui URL scurt (de exemplu, t.co, bit.ly sau goo.gl).
În mod obişnuit, Facebook afişează un preview al link-urilor tocmai pentru a-ţi da seama cu uşurinţă care este pagina pe care urmează să o vizitezi. În plus, ai grijă sporită la link-urile primite pe chat, întrucât nu prea ai cum să-ţi dai seama ce pagină vei vizita, mai ales dacă au fost trecute prin URL scurt.
  • Fii precaut în utilizarea aplicaţiilor “senzaţionale” – Dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, foarte probabil aşa şi este. Cel mai bun exemplu este aplicaţia specificată mai sus care îţi promite că îţi dezvăluie numele celor care îţi vizitează foarte des profilul. Fii precaut în astfel de situaţii.
  • Ai grijă în ce concursuri te înscrii – Una dintre cele mai banale metode de a te infecta cu viruşi este înscrierea la un concurs fictiv care îţi promite câştigarea unui produs greu accesibil (de exemplu, iPhone 4S) prin accesarea unei aplicaţii. De aceea, este important să fii precaut şi în această privinţă şi să afli mai întâi cât mai multe informaţii despre concursul respectiv: cine îl organizează, dacă există şi o pagină oficială a acestuia etc.
  • Revizuieşte permisiunile pe care le-ai acordat aplicaţiilor – Pe parcursul timpului ajungi să “colecţionezi” numeroase aplicaţii pe care nu le mai utilizezi, dar care rămân active în contul tău. Este important să verifici ocazional lista de aplicaţii şi, mai ales, să vezi ce permisiuni le-ai acordat. Unele pot să posteze pe Wall-ul tău, să acceseze lista de prieteni şi datele tale de contact, motiv pentru care este important să elimini orice aplicaţie de care nu ai nevoie.
Ai grija ce aplicatii folosesti si ce permisiuni le-ai acordat acestora asupra contului tau

Antiscam pentru Facebook – Bitdefender Safego

O modalitate simplă de a preveni situaţiile neplăcute este să utilizezi aplicaţia Bitdefender Safego, dezvoltată de producătorul român Softwin.
Aplicaţia te protejează împotriva pericolelor prin scanarea link-urilor şi altor itemi din Facebook şi te avertizează dacă vreunul dintre acestea este scam, spam, malware sau dacă prezintă un pericol pentru datele tale personale.
Bitdefender Safego te ajuta sa tii virusii de pe Facebook la distanta

Utilizează un antivirus pentru PC actualizat la zi

Nu în ultimul rând, este foarte important să utilizezi un antivirus pentru calculator actualizat la zi, pentru a evita instalarea unor trojeni sau alte atacuri informatice.
Pe piaţă există numeroase soluţii de securitate, iar noi îţi recomandăm să alegi una care include şi protecţie specială pentru internet şi firewall.

Ce faci dacă contul tău de Facebook a fost compromis

Indiferent câte măsuri de protecţie îţi iei, nu este imposibil să fii victima unui atac informatic, fie că este vorba despre neatenţie sau pur şi simplu ai căzut într-o capcană.
Într-o astfel de situaţie, Facebook îţi pune la dispoziţie un instrument prin care să raportezi această problemă. Accesează facebook, apasă Continue şi urmează paşii indicaţi de Facebook.
Este posibil ca recuperarea contului să dureze câteva zile bune (ţine cont de numărul foarte mare de utilizatori ai reţelei), însă aceasta este cam singura soluţie pe care o ai la dispoziţie pentru a-ţi “curăţa” contul.
Daca ai contul compromis, acceseaza sectiunea Hacked de pe Facebook

Concluzii

Ca utilizator de Facebook, trebuie să ai grijă de acţiunile tale de pe această reţea socială pentru a evita infectarea cu viruşi care pot dăuna contului de Facebook sau, şi mai grav, computerului tău.
Totuşi, chiar dacă ajungi într-o situaţie neplăcută există soluţii: aplicaţia Bitdefender Safego te scapă de problemele de pe Facebook, un antivirus te ajută să elimini viruşii de pe calculator, iar în ultimă instanţă poţi apela şi la instrumentul oferit de Facebook.