Miel la ceaun
Revin dupa cum am promis cu retetele de Pasti. Pentru astazi, reteta de ceaun de miel, dulce, usor picant si teribil bun. Pregatita asa, carnea de miel e foarte frageda si pierde din gustul acela specific care nu place multora. Desigur, ma indoiesc ca pregatita pe aragaz o sa iasa la fel de buna reteta dar garantez ca merita incercata in aer liber, in ceaun.
Aveti nevoie de: 2,5 kg carne de miel (pulpa) portionata, 4 cepe albe mari, 2 ardei grasi mari, 2 linguri de boia dulce, putina boia picanta, 3 frunze mici de dafin, 1 legatura de patrunjel proaspat, 0,5 l bulion dulce, 24 cartofi albi nu foarte mari, untura de porc (sau ulei, cum preferati), sare, piper
Se spala carnea de miel, se sterge cu un prosop de bucatarie, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa stea deoparte pana se pregatesc restul ingredientelor.
Se adauga si frunzele de dafin, sare si piper si se lasa sa fiarba sub capac, amestecand din cand in cand ca sa va aduceti cate un zambet pe buze cu mirosul imbietor. Intre timp se curata de coaja cartofii, se spala si se adauga intregi in ceaun cand e aproape facuta carnea.
Se mai lasa sa fiarba pana sunt bine facute carnea si cartofii, apoi se ia ceaunul de pe foc, se adauga legatura de patrunjel verde tocat marunt si se drege de sare si de piper.
Daca doriti puteti drege de gust cu un amestec din 2 linguri de smantana grasa si o lingura de faina, asa ceaunul va semana mai mult cu o tocanita dar va fi la fel de bun.
Daca doriti puteti drege de gust cu un amestec din 2 linguri de smantana grasa si o lingura de faina, asa ceaunul va semana mai mult cu o tocanita dar va fi la fel de bun.
Noi am mai pus pe masa paine de casa si castraveti si gogonele murate. Am mancat din picioare, fiecare cu farfuria in mana si cu zambetul pe buze... da, unul din cele 2 momente bune ale zilei :)).
Pofta buna!