ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Ciorba de burta - ardeleneasca

Ciorba de burta - ardeleneasca


 





INGREDIENTE :
1 kg burta prefiarta si feliata
500 gr oase de porc sau vita, cu carnita pe ele,
6 l apa,
4 morcovi,
2 radacini patrunjel,
1 ceapa razuita fin,
2 linguri unt ,1 lingura ulei,
2 capatani de usturoi,
sare,
3 foi dafin,
100 ml otet,
piper boabe,
zeama de la ardei iute conservat in otet (un borcan de cca 400 ml),
500 gr smantana,
4 galbenusuri de ou,
2 linguri de faina,

PREPARARE :

Burta prefiarta si feliata o punem intr-o oala cu apa rece, 100 ml de otet ,1 lingurita sare,foi de dafin ,1/2 capatana usturoi si piperul boabe la fiert pentru 30 minute de cand da apa in clocot. Scoatem burta din apa in care a fiert,o spalam in doua, trei ape,indepartam foile de dafin si piperul boabe dupa care o lasam la stors.
Intre timp punem oasele la fiert in apa rece cu 1 lingura de sare. Dupa ce incepe sa fiarba lasam focul la treapta cea mai mica.zeama se spumeaza intre timp.
Morcovii si patrunjelul se curata ,spala,apoi ii taiem felii. Usturoiul cca. 6 catei se piseaza, ceapa se razuie pe razatoarea fina.Punem 2 linguri de unt si 1 lingura ulei la incins si calim legumele enumerate anterior.
Daca carnita de pe oase a fiert ,le scoatem si desprindem carnita . Zeama o strecuram (sa nu ramana aschii de la oase) si adaugam la ea legumele calite .Lasam sa fiarba legumele pe jumatate apoi adaugam bucatile de carne desprinse de pe oase si burta. Lasam sa fiarba mai departe la foc mic pana legumele sunt fierte. Se mai potriveste supa de sare daca e nevoie. Cand legumele sunt fierte turnam otetul de pe ardeii iuti (daca nu aveti asa ceva, puteti folosi zeama de la gogosari iuti ,ce se gasesc in comert ) si lasam sa dea din nou in clocot supa.
In acest timp pregatim maiaua pentru ciorba in felul urmator : intr-un vas punem 4 galbenusuri de oua , 2 linguri de faina , 4 catei de usturoi pisat ,apoi treptat adaugam din smantana pana se omogenizeaza compozitia.Adaugam cate putin la aceasta maia din supa fierbinte amestacand continuu pana se subtiaza si ajunge la temperatura supei ,apoi totul se toarna la ciorba .Lasam sa dea un clocot dupa care oala se ia de pe foc .
Serveti fierbinte cu ardei iuti prospeti sau murati, cu un surplus de smantana , sau cu surplus de otet ,... fiecare dupa placul inimii .

Pofta Buna !