ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Sambusek(placinte prajite;specific arab)



Sambusek(placinte prajite;specific arab)










 
Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Sambusek,sint niste "placintele"(cred ca pot sa le spun asa) arabe.Se pot umple cu carne,brinza,legume...
Eu, va dau reteta de "sambusek" cu legume(cu cury).Aluatul,e acelasi pentru orice umplutura.E f simplu.
Aluat:
250 g faina
80 ml ulei
cca 1/4 lingurita sare(sau dupa gust)
un virf de lingurita zahar
apa rece,pt framintat
Umplutura:
cca4 linguri de ulei de masline
1 ceapa,pestisori
1 ardei(dulce),taiat cubulete,mici(crud)
1 ardei iute,taiat cubulete(fara simburi,crud)
2 morcovi(nu mari),cubulete,prajite
1 cartof,cubulete,prajite
1/2 conserva de mazare
sare(dupa gust)
cury(pudra),cam 1/2 lingurita,sau dupa gust


Mod de preparare:
Se face aluatul din toate ingredientele;apa(cca 50-70 ml)se pune incetul cu incetul;trebuie sa se obtina un aluat,care se poate intinde cu facaletul.Se lasa sa se odihneasca cca20 minute.
Umplutura se face asa:ceapa,pestisori,se prajeste in vreo 4 linguri ulei de masline;se pune apoi ardeiul dulce si iute(ambele crude);se adauga morcovul prajit,cartoful prajit si mazarea;se amesteca bine(pe foc).Se potriveste de sare si cury;se lasa cca 5 minute pe foc,amestecind din cind in cind.Dupa 5 minute se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca.
Aluatul se intinde cu facaletul(in grosime de cca 2 mm),se taie cu o forma,sau cu un pahar,in rondele de cca 8 cm,diametru(se poate si mai mic,sau mai mare);pe fiecare rondea se pune cam 1 lingurita de umplutura,rece;se inchide(se formeaza o semiluna),se apasa,bine cu degetele,apoi, cu o furculita,se apasa pe marginea"semilunii",pt a se inchide si mai bine si pt a face un fel de model.Am forme speciale,pt sambusek,dar imi place mai mult asa.
Aluatul ramas,se intinde din nou.Cind toate sint gata,se prajesc in ulei,adinc(ca si cartofii pai);se pun,apoi,pe un servet absorbant.
Se servesc caldute sau reci,ca aperitiv.