ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Pastrama de oaie, afumata






Pastrama de oaie, afumata






Retete Culinare - Pastrama de oaie, afumataintrucat suntem mari consumatori de pastrama de oaie, aceasta este unul din preparatele care nu prea-mi lipsesc din congelator. Imi place s-o prepar eu, pentru a evita pastrama prea sarata sau prea uscata din comert. 

Ingrediente

  •  spatele si  pulpa de oaie, dezosate
  • 2 capatani mari de usturoi
  • cimbru
  • sare/ delikat
  • piper
  • 1-2 pahare cu vin rosu


Mod de preparare reteta Pastrama de oaie, afumata

Desfacem carnea de oaie, astfel  incat  sa avem un strat de cca 1 cm. ( Daca e prea groasa nu se va patrunde bine la frigere, iar daca e prea subtire se va arde ) 
Intr-un vas adanc preparam sosul cu care  vom unge  carnea de oaie :  Usturoiul il curatam si-l pisam , apoi adaugam sare, piper, cimbru, delikat, si vin rosu. Amestecam bine si  turnam peste bucatile de carne, avand grija sa acoperim foarte bine fiecare bucata.  Eu prefer sa presar ingredientele pe rand, direct pe bucatile de carne, sa fiu sigura ca acestea isi vor trage aroma din toate ingredientele.
Carnea astfel pregatita, asezata intr-un vas acoperit, o pastram la rece 4-5 zile, apoi o afumam  12 ore la fum de fag. Avem grija sa intoarcem zilnic bucatile de carne, pentru a fi patrunse uniform de sosul cu vin  si usturoi.
Cand este gata afumata ( nu foarte mult, pentru a nu se usca prea tare ) o pastram in congelator.
Se poate prepara atat pe gratar, cat si in tigaie  sau ceaun.  Va asigur ca e delicioasa.
   


Tipsuri

  • 1Alegeti carne de oaie tanara ( eventual berbecutz ) si nu indepartati tot seul , intrucat acesta ajuta ca pastrama sa nu iasa prea uscata.
  • 2In fiecare zi intoarceti carnea in baiţul de usturoi, vin si condimente, pentru a obtine o pastrama uniform aromata si frageda
  • 3Nu lasati mult la fum, pentru ca pastrama isi va pierde din sucul propriu  si se va usca prea tare
  • 4Nu te zgarci la usturoi si cimbru; cu cat mai mult, cu atat mai buna va fi pastrama.